Köszönjük, hogy támogattok bennünket. Kívánunk mindenkinek sok apró örömöt, jó találkozásokat, jó beszélgetéseket, izgalmas együttjátszást, boldog sütés-főzést..... élmény-csinálást és befogadást.
Szép Karácsonyt!
Köszönjük, hogy támogattok bennünket. Kívánunk mindenkinek sok apró örömöt, jó találkozásokat, jó beszélgetéseket, izgalmas együttjátszást, boldog sütés-főzést..... élmény-csinálást és befogadást.
Szép Karácsonyt!
Egy serpenyőben apróra vágott szalonnát olvasztgattam, megpároltam benne a gombát és a zöldeket és végül tojásokkal összesütöttem, kis piros paprikát szórtam a tetejére és kolbászzsíros főtt krumplit ettünk hozzá, meg persze finom cékla savanyúságot is. Minden héten bírnám egyszer.
Jól sikerült az első kamraszerda. Milyen szép dolog is a menynek ajándékot vásárolni, pedig mi nem is szeretjük az ilyet, de értékeljük, hogy ő igen..... vagy a munkatársainkat meglepni a finom ízekkel.... a lekvárokat és savanyított gombákat "beszoknyáztuk", színes virágos tea került a celofánzacskóba, aszalványokat is zacskóztunk és persze mindenki kért egy kis medvehagyma bigyót is. Jövő szerdán is szeretettel várunk benneteket.
Kivájjuk az almák magházát és egy picit többet is, azt gyorsan megesszük. Valamilyen lekvárt összekeverünk darált dióval és azt a közepébe töltjük és egy gerezd diót a végén a tetejébe nyomunk - ha megsül ez lesz a legfinomabb benne, itt most ráadásul piros dió, amit utoljára gyerekkoromban ettem. Apukám szeretett különleges dolgokat ültetni, így volt piros diónk is. Most pedig egy elszánt permakultúrás baráttól kaptam.
Ebbe a variációba bodzás kajszi lekvárt tettem és 20 percet sütöttem. Nagyon egyszerű és finom, egészséges, illatos téli csemege.
Tegnap különleges élményben volt részünk. Kiváló önkénteseket ünnepeltek a Baranya Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház szervezésében és tőlünk rendelték hozzá a vendéglátást..... A jobbára idős ünnepeltek, lelkesen kóstolgattak..... jaj, mintha gyerekkoromban lennék.... itt van a régi vaskályhánk melege is az illatokban.... ez a lekvár!- mintha anyukám főzte volna.... málét utoljára gyerekkoromban ettem, nyolcvan éve már biztos van..... megéltem néhány évet, de virágot most ettem először.... torma ízű virág?.... Egy idősb bácsinak háromszor magyaráztam el, jó hangosan, mert süket is volt, hogy hogyan készül a csalán peszto, mert azt ő is meg fogja csinálni. Nem fogytak ki a dicsérő szavakból. ... és mivel értük el ezt a hangulatot? Sok kedves szezonális dologgal: sült tök, lekváros-diós sült alma, naspolya, berkenye, piros dió, aszalványok, alma körte, yukka virágba töltött kolbászos paprikás krumpli
, kukorica málé, sütőtökös-mákos pite, kolbászos-csicsókás batyu, lekváros kalács, medvehagymás keksz, házi kencés kenyerek: paprikás krumplis, kapros krumplis, sütőtökös, sajtkrémes, csalános, pasztinákos, káposztás-csicsókás.... saláták: mákos-kajszis-almás cékla, mentás-tejfölös-eperlekváros körte. Házi kolbász, sajt.... Ja, a sós maffinokat majd el felejtem.... és attól is jó ez a büfé, hogy ott vagyunk mi is, az alkotók, minden receptet megosztunk és ez a találkozás is örömmel tölti el a vendégeket és bennünket is. Summa summarum jó ezt csinálni.
..... és üzenem a kétkedőknek: van hozzá minősített konyhánk, egészségügyi könyvecskéink, a büfében dolgozó emberek be vannak jelentve, most éppen Gabinak és Móninak köszönjük a segítséget.... és az otthon maradottaknak: Évának, Editnek, Katinak, Annának is köszönjük..... és rentábilis tud lenni helyi termékből. Mecsek Zöldutas szezonális helyi termékből.
.... és az egyik szintén idősb vendég hölgy szavai végül: Nem láttam még ilyen kreativitást svédasztalon.... Olyan jó így megemelve lenni.
A honlap nem készülhetett volna el Nagy Balázs túratársam baráti segítsége nélkül, aki hallatlan türelemmel viselte a sztrókosan össze-vissza gondolkodó "megrendelő" hol így legyen, hol úgy legyen" változtatási kéréseit, a "gondolok egyet, telefonálok és azonnal szeretném"-et.