Olyan meleg van, hogy még mindig lehet a napon aszalni, ki is használjuk a lehetőséget.Kitaláljátok mit is szárítunk éppen?
Olyan meleg van, hogy még mindig lehet a napon aszalni, ki is használjuk a lehetőséget.Kitaláljátok mit is szárítunk éppen?
Lassan vége a porcsinnak, mert a hideget nem szereti, idei utolsó alkalom, hogy kipróbáljátok ezt a receptet. Ökocsalis társam, Éva "találta fel" a Porcsin piknikre, azóta több állófogadáson megkóstoltattuk és nagy a sikere. A jól megtisztított porcsin zsenge részeit (a nagyon vastag szárrészeket nem) egy pici porcukorral, egy kis citrommal és egy kis joghurttal, botmixerrel összeturmixoljuk, majd a többi joghurttal összekeverjük, kis tálkákba töltjük és egy kis porcsinnal díszítjük. Egy jó marok porcsin elég 1 liter joghurthoz. Mi a Tejes Finomságok (Orfű) őstermelői joghurtját használjuk. Akik nem Pécs környékiek, biztos ők is találnak a közelükben biztos forrásból valót! A végeredmény kellemesen savanykás hűsítő, frissítő.
Napok óta kerülgettem a kérdést és a feladatot, mármint, hogy mivel főzzem össze a fügét, mert magában nincs sok íze a fügelekvárnak.... és akkor belefutottam a pécsi vásárcsarnokban a somba. Gyönyörű volt és rögtön tudtam, hogy ő lesz a fügém párja. .... aztán hazaérve beláttam, hogy segítségre van szükségem, ha nem akarom az egész éjszakát ezzel tölteni. Kati jött a hívó szóra és hozta a szűrőkanalát is, amivel paszírozni szokott. Fel tettük főni a somot annyi vízben, hogy ellepje és forrás után pár percet főztük, még egyben voltak a gyümölcsök, de már puhák. Kati átpaszírozta és ezt a masszát beletettük a főlő füge lekvárba, nagyon finom íz született. A lekvárt kis üvegekbe töltöttük és száraz dunsztba küldtük pihenni. A levet, amiben a som főtt felforraltuk és szintén üvegekbe tettük és dunsztba. Ezek az italok biztos ott lesznek a karácsonyi asztalunkon. A magot és a még rajta maradt húst újra beáztattuk, ez még ázik. Ki fogom szedegetni a magokat és jók lesznek kézműves foglalkozáshoz. Ebből a léből (mert még mindig tartalmas) ecetet csinálok.... szóval lassan eljutunk a végére.... olyan finom, hogy egy cseppje sem veszhet kárba.
Megsárgult uborkák játékban újjászületve
Készültek nagy manók, kis manók, törpék.... és gondoltam csináljunk bölcsőt és keresztbe ketté vágtam .....és máris nem volt szükség az én fantáziámra, mert a bölcsők hajók lettek, vizet kellett hoznom. A hajókon aztán falevelek utaztak.... és egyszercsak felfordult egy hajótest a kis kézben és akkor sorra születtek a sünik, amihez először alkalmas botocskák kerestettek a kertben, de megtaláltatott a favágító és temérdek megfelelő botocska találtatott.... persze mindez pancsolás, és annál jobb játék kevés van.
A honlap nem készülhetett volna el Nagy Balázs túratársam baráti segítsége nélkül, aki hallatlan türelemmel viselte a sztrókosan össze-vissza gondolkodó "megrendelő" hol így legyen, hol úgy legyen" változtatási kéréseit, a "gondolok egyet, telefonálok és azonnal szeretném"-et.