Régóta tudom, hogy a bükkmakk ehető, talán egy turista társam kóstoltatta meg velem annak idején az abaligeti barlang fölötti öreg bükkök alatt. ... Most, hogy a "Város is ehető" kurzust csináljuk Pécsett, sok minden szóba kerül és ott van egy gombász társam is, aki nagy erdőjáró és ő említette, hogy most az egyik legfinomabb dolog az erdőben a bükk makk csíra..... A szombati kiránduláson elénk hozta a tavasz Peti szeme által.... annyira ízlett, hogy átmentünk vaddisznóba és jól feltúrtuk az avart a bükkök környezetében és jól belakmároztunk. Jusson eszetekbe, ha az erdőn jártok.
Köszönet Kátai Lacinak a képért.
Erdei snidlinges, júdásfül gombás húsos káposzta kelt kiflivel
Barics Gábor kővágótöttösi disznó húsos csontját főztem meg Dudás Zoli savanyú káposztájával, az én paradicsomlevemmel és hagymámmal, saját magam gyűjtötte gombával és snidlinggel. A kifliben a liszt, só és élesztő bóti, a tejföl és a sajt orfűi "tejes finomságok. Sajnos nincs maradék.
Ki kell szedni a földből lassan, mert a melegben el kezd hajtani. Mi szárítjuk éppen. Vékonyra felszeleteljük és szúnyoghálós tálcákon a radiátor felett elpárolog belőle a víz. Amikor csont száraz, dunsztos üvegbe tesszük és hideg helyen, a kamrában tároljuk, hogy ne molyosodjon meg. Egy évig biztos eláll, tovább még nem próbáltam. Savanyúságot is készítettünk belőle, zöldségkrémet is. Ma a "Város is ehető" képzésen mindjárt meg is kóstoljuk.
Muszáj volt feldolgozni, mert kezdtek fonnyadozni. Lereszeltem és olyan savanyúságlébe tettem, amiből már megettük pl. az almapaprikát, vagy cseresznyepaprikát. Két hetet állt benne és már kiváló A dísz: savanyított kövér porcsin.
A honlap nem készülhetett volna el Nagy Balázs túratársam baráti segítsége nélkül, aki hallatlan türelemmel viselte a sztrókosan össze-vissza gondolkodó "megrendelő" hol így legyen, hol úgy legyen" változtatási kéréseit, a "gondolok egyet, telefonálok és azonnal szeretném"-et.