2014. augusztus 8. 9:30–18:00
A Mecsek Zöldút Porcsin piknik keretében induló kerékpártúra Óbánya - Váralja - Szászvár - Magyaregregy - Márévár - Cigányhegy - Kisújbánya - Óbánya útvonalon, útközben "visszaszökési" lehetőséggel Pécs felé.
2014. augusztus 8. 9:30–18:00
A Mecsek Zöldút Porcsin piknik keretében induló kerékpártúra Óbánya - Váralja - Szászvár - Magyaregregy - Márévár - Cigányhegy - Kisújbánya - Óbánya útvonalon, útközben "visszaszökési" lehetőséggel Pécs felé.
Na ilyet biztos kóstolhattok nálunk majd a Porcsin Pikniken 9-én. Telitalálat volt a porcsint ebbe beletenni. Imádok maradékokból új ízeket kreálni, így született ez az ebéd is a héten. Megmaradt ez-az az egyik vendéglátásból és így alakult ki a "gombás, cukkinis krumplipapi, ami a kép másik fele... az is jó, na de a saláta.... Megfőztem a gyenge kifejtett babot babérlevéllel, sóval. A porcsint összevágtam, zöldhagymát szintén és amikor a bab kihűlt összekevertem. Vettem az orfűi Tejes finomságok-tól natúr joghurtot (szenzációs, nemhiába a teheneik Natura 2000-es területet tartanak karban) és ebbe tettem citromot, mézet, pici sót és ez lett az öntet. A helyi termék nem hazudik.
A bodzát mindig almával együtt tettem el lekvárnak, mert így nem kell sokáig főzni, az alma besűrűsíti. Tavaly kaptunk egy megbízást, hogy korabeli római ételeket kóstoltassunk, és akkor megtaláltam a neten Apicius receptjeit és abban nagyon tetszett, ahogy a bodzabogyót használja: Olajon sóval és borssal megdinszteli és tojást üt rá, bodzás rántotta lesz a vége. Aki régebb óta figyeli az oldalamat, láthatta tavaly ezt a penész színű rántottát.... csukott szemmel, de nagyon finom volt. Innen az ötlet. Recept: Az almát olajon megpároljuk, a bodzát külön felfőzzük (ha együtt csináljuk, az alma sokára puhul meg vagy teljesen kemény marad), majd összeöntjük a kettőt és sózzuk, borsozzuk. Forrón kis üvegekbe rakjuk, lezárjuk és száraz dunsztba tesszük. A tegnapi fogadáson Éva finom kenyerére kentük és a babos kence után megszerezte a második helyet. Ez rangos hely, a babot az erdei gomba kence sem tudta bevenni. Tegnap megfigyeltem, hogy minden férfi elsőnek babos kenyeret kóstolt a tálcáról, amin volt legalább nyolc fajta.
Tegnap egy fogadásra készült. Hidegen sajtolt ormánsági helyitermék olajon hagymát és sárgarépát pároltunk.... és a többesszám tényleg igaz, mert a helyi "szakácstanulók" segítettek. Élveztem a közös főzést velük, nagyon tetszett a lelkesedésük, a koncentrálásuk, a "had csináljam én".... utána felöntöttük vízzel, megsóztuk és felforraltuk, aztán beledobtuk a gazok egy részét : csalánt, fekete nadálytőt, gyékényt, medvetalpat, szulákot, sóskát, libatopot és porcsint, aztán tejföllel behabartuk, és a végén még kevertünk bele porcsint, újra felforrt és bele tettük a zöldségzöldet és még egyszer megkóstoltuk és még tettünk bele sót...... azt mondta az egyik résztvevő a fogadáson, hogy nem is gondolta volna, hogy gazokból ilyen könnyű, finom, hűsítő nyári levest lehet főzni.
Itt az orbáncfű és szöszös ökörfarkkóró virág gyűjtésének ideje. Az orbáncfűből a virágos hajtást gyűjtjük, megszárítjuk és teának kiváló esténként. Segít a megnyugvásban gyönyörű színével, élvezetes ízével és a benne lévő hatóanyagokkal is. Virágjaiból olajat is készíthetünk. Én éppen tegnap használtam ezt a készítményt, mert megégettem az ujjam. Nagyon szépen meggyógyított, pedig azt hittem, hogy egy-két napra ki kell magam vonni a konyhai munkából. Nem sikerült
Az ökörfarkkóró virág teája a hörgőkben makacsul ott tartózkodó váladékot tudja távozásra bírni.
A honlap nem készülhetett volna el Nagy Balázs túratársam baráti segítsége nélkül, aki hallatlan türelemmel viselte a sztrókosan össze-vissza gondolkodó "megrendelő" hol így legyen, hol úgy legyen" változtatási kéréseit, a "gondolok egyet, telefonálok és azonnal szeretném"-et.