Tegnap a kővágószőlősi idősek napi rendezvényre hívtak Gabiék Gabi Simon, hogy beszélgessünk az egészséges táplálkozás lehetőségeiről. Jól feladták a leckét, napokig készültem rá, hogy milyen témákat vegyünk elő. Eszembe jutott Csalami Laci volt hallgatóm, aki írt egy szakácskönyvet, miután felgyógyult a rákból és ebben ismertetett egy programot, amit adventisták találtak ki New Start, Új Kezdet néven. Ez a betűszó nyolc elemből áll, ami szükséges az egészséges élethez, a táplálkozás megváltoztatása magában, nem hoz eredményt. Ebből indultunk ki mi is. Táplálkozás, testmozgás, víz, napfény, mértékletesség, levegő, pihenés, bizalom Istenben.
Kiraktuk élőben a táplálkozási piramist, olyan dolgokkal, amit nap-mint nap iszunk-eszünk. Kezdtük az iszunkkal, ahol megvitattuk mindjárt a víz-kérdést. Ott volt egy régi vizműves, József Szurcsik, így megszólíthattam és ő mondta el, hogy milyen egészséges tortyogói ásványvizet iszunk a csapból, és még pillepalack műanyagszeméttel sem kell elárasztanunk a világot. A kólán levő összetételt felolvasta az egyik hölgy és közös döntés alapján lekerült a piramisról. A Katalin Tóth málnaszörpjét, a helyi pálinkát és bort fennhagytuk, azzal a kitétellel, hogy a mértékletesség kártyát tegyük mellé. A C Vitamin bomba ázolmányt, a virágos japán birs italt pedig meg is kóstoltuk. Szomorúsággal töltött el bennünket, hogy mit írtak a kenyér , háztartási keksz.... zacskójára, illetve, hogy a a piramis alapjában, a gabona, rizs, kenyér terén semmilyen helyi termékünk sincs. Csak az otthon magunknak sütött kenyér, de ezt nagyon kevesen eszik. Zöldségből, gyümölcsből és feldolgozott változataikból elég jól állunk. Többen most tudták meg, hogy milyen különleges gyümölcsük van a faluban és tegnap kóstolták először a házi berkenyét. Ebből a sorból is ki kellett venni bolti dolgokat, pl. a mindenki által fogyasztott ketchupot, de szerencsére van házi paradicsomlevünk, ami nem igényel tartósítószert a fennmaradásához. Megállapítottuk, hogy őstermelésben egy helyen van baromfi a faluban, disznó Kővágótöttösön, hal nincs, szóval elég rosszul állunk hús terén. Tejtermékkel (ugyan nincs tehén a faluban) elég jól állunk, a bocis autós magyarszéki tejjel mindenki elégedett, vajunk, sajtjaink vannak a közelben, pl. Cserkúton, Pellérden, Orfűn. Zsírunk, olajunk van helyi termék, sütink csak Pécsett......Közben fölmerült egy csomó kémia, környezeti szempont is, a banánt is egyetértéssel vettük ki a piramisból...... Szóval egy új fogalommal kellett megismerkednünk az egészséges táplálkozás témában: a kulcs, hogy ismerjük a táplálék miben létét: hol, milyen körülmények között termett, tenyésztették, hogyan dolgozták fel, mivel tartósították, mennyit utazott........
A végén odajött hozzám egy "fiatalember" és azt mondta, hogy nagyon elgondolkodtató, soha nem nézett rá még ilyen szemmel a táplálkozásra.